Papova 2/II, Zagreb (Knežija)
01/6684-285 | 091/729-3020
Rana intervencija – most prema uspjehu

     Djetinjstvo je vrijeme otkrivanja i učenja, igre i radosti, no ponekad se na tom putovanju pojave izazovi. Razvoj djece obuhvaća mnoge aspekte, uključujući grube i fine motoričke vještine, kognitivne sposobnosti, govor i emocionalnu inteligenciju. No što se događa kada se pojave problemi u tim područjima?

Mozak djeteta: Nevjerojatna mreža učenja i povezanosti

     Mozak djeteta nevjerojatno je fleksibilan i prilagodljiv, posebno u najranijem periodu djetetova života, kada pojačanom brzinom radi na stvaranju novih neurona i veza među njima. On je poput spužve, spreman upiti sve nove informacije i iskustva. Kako dijete uči nove stvari, usvaja motoričke vještine, razvija kognitivne sposobnosti ili emocionalne reakcije, tako neuroni u mozgu stvaraju nove veze. Svaka nova informacija ili iskustvo aktivira skupine neurona, koji počinju međusobno komunicirati. Jeste li znali da prostorna orijentacija pospješuje pamćenje, da kontrola sfinktera unaprjeđuje govor, dok kontrola vratnih mišića utječe na razvoj vida i sluha? Razvoj bilo koje vještine u mozgu može pozitivno utjecati na druge jer se informacije, iskustva i neuronske veze međusobno preplavljuju.

     U razvoju djeteta postoji općenit redoslijed razvoja različitih vještina, pri čemu je važno napomenuti da svako dijete ima svoj jedinstveni ritam, pa neki od razvojnih aspekata mogu napredovati brže ili sporije kod različite djece.

Očekivani redoslijed uključuje:
     Grubu motoriku: Gruba motorika razvija se obično prva. To uključuje kontrolu nad velikim mišićnim skupinama, poput okretanja, sjedenja, puzanja, hodanja, trčanja i skakanja.

     Finu motoriku: Nakon grube motorike razvija se fina motorika, što uključuje precizne pokrete ruku i prstiju. Djeca počinju razvijati vještine poput hvatanja, oblikovanja i crtanja.

     Kognitivne sposobnosti: Kognitivni razvoj paralelno se odvija s motoričkim razvojem. Dijete počinje razumjeti osnovne koncepte kao što su brojevi, oblici i boje. Razvijaju se sposobnosti rješavanja problema i kritičkog razmišljanja.

     Govor i jezik: Razvoj jezičnih vještina, uključujući govor, razumijevanje jezika i komunikaciju, odvija se tijekom ranog djetinjstva.

     Socijalne i emocionalne vještine: Kako napreduju, djeca razvijaju svoje sposobnosti za interakciju s drugima, razumijevanje emocija, razvoj prijateljstava i rješavanje sukoba.

     Senzoriku: Razvoj senzornih vještina, uključujući vid, sluh, miris i dodir, igra ključnu ulogu u djetetovom razumijevanju svijeta oko sebe.

    Kreativnost: Razvoj kreativnih vještina, poput crtanja, slikanja i osjećaja za glazbu, također se odvija tijekom djetinjstva.

     Zastoj ili nepravilan razvoj bilo koje od navedenih komponenti, može se odraziti na razvoj ostalih. Srećom, danas postoji cijeli tim stručnjaka koji će pomoći vašem djetetu da na što lakši i jednostavniji način prevlada eventualne poteškoće te izgradi 'mostove neurona' prema kvalitetnijoj budućnosti. 

Rana intervencija: Ključ za otključavanje punog potencijala dječjeg razvoja
Mother Helping Son With Homework Sitting At Desk In Bedroom

   Rana intervencija osigurava da se tijekom najintenzivnijeg razvoja dječjeg mozga pruže adekvatna stimulacija i podrška, a može uključivati razne terapije i aktivnosti koje potiču razvoj motoričkih, kognitivnih, jezičnih i emocionalnih vještina kod djece. Njezina svrha je identificirati i rješavati potencijalne poteškoće te prevladati izazove u razvoju što je ranije moguće. Usmjerena je, prije svega, na djecu koja pokazuju znakove razvojnih teškoća ili rizika za iste, bilo da je riječ o problemima u fizičkom razvoju, govoru i jeziku, kognitivnom razvoju, socijalnim i emocionalnim vještinama ili poteškoćama u ponašanju. Kroz rano prepoznavanje, tretman i podršku, moguće je intervenirati kod problema prije no što postanu ozbiljni te omogućiti djeci da ostvare svoj puni potencijal. No ona nije namijenjena samo djeci s poteškoćama, već svim mališanima, jer je usmjerena na poboljšanje razvoja, funkcionalnosti i kvalitete života u najranijoj dobi. Rana intervencija pomaže osigurati da se djetetov mozak pravilno oblikuje, što ima dugoročne koristi za učenje, emocionalno zdravlje i socijalnu kompetenciju, a djeca koja su prošla kroz ranu intervenciju, često se lakše prilagođavaju školskom okruženju te postižu bolje rezultate. 

     I na kraju, zapamtite da je svako dijete jedinstveno i razvija se vlastitim tempom. Bitno je pružiti ljubav, podršku te prilike za igru i istraživanje. Radite zajedno, uživajte u tim trenucima i gradite snažne veze koje će podržati njegov cjeloviti razvoj. No niste li sigurni u pravilan razvoj svog djeteta ili imate bilo kakve sumnje, nemojte oklijevati te potražite ranu procjenu i intervenciju. Stručnjaci poput neuropedijatra, fizioterapeuta, logopeda i drugih, mogu procijeniti djetetov razvoj te ponuditi odgovarajuće savjete i terapiju.

U idućem članku…

Imajte na umu da, prije no što ovlada jezikom, dijete se služi pokretom! Gruba motorika temelj je za razvoj ostalih vještina.

© 2023 Studio Aurora. Sva prava pridržana