Papova 2/II, Zagreb (Knežija)
01/6684-285 | 091/729-3020
Baby handling
20220317_114827

“Baby handling” ili pravilna manipulacija (rukovanje) bebama

Prva borba i prvi šokovi naše bebe počinju sa prvim trudovima njihovih majki. Porod je jedna od najvećih trauma i za majku i za novorođenče. Dok majčino tijelo trpi trudove, za bebu je veoma veliki šok prolazak kroz porod i početak samostalnog života.

Što je porod bio teži i dugotrajniji, trauma je veća, pa su i veće mogućnosti da beba lošije reagira na šok. Zbog tih šokova ili mehničkih povreda može doći do lakših ili težih oštećenja ili krvarenja u mozgu.

Kod nas ultrazvuk mozga nije pretraga koja se radi kod svih beba, nego se radi samo kod djece gdje se sumnja u moždano krvarenje, a i u slučaju laganog moždanog krvarenja mozak brzo može resorbirati krv, pa se nepravilnosti primjete tek kasnije.

 

Na oštećenja nam mogu ukazati i nepravilnosti kod raznih primarnih refleksa. Zato bi bilo dobro da se roditelji upoznaju sa pravilnom manipulacijom (baby handling-om) sa svojim djetetom. Na taj način pravilnim postupcima i pokretima možemo spriječiti razvijanje loših shema pokreta i položaja ako su oštećenja minimalna. Za veća oštećenja postoje i druge metode i tehnike. Upoznavanje baby handlinga omogućiti će Vam pravilno rukovanje Vašim djetetom koje potiče fiziološki razvoj djeteta. Pravilno podizanje djeteta, spuštanje, presvlačenje i prematanje mogu se jako lako naučiti.

Treba naglasiti da ne postoji jedinstvena shema za svu djecu jer je svaka beba jedinstvena i vježbe se moraju prilagoditi svakoj bebi posebno uzevši u obzir specifične obasce razvoja. Koji je ispravan način za vaše dijete, pokazat će vam vaš fizioterapeut u skladu sa starošću, razvojnim stanjem i dijagnozi vašeg djeteta.